Rośnie zainteresowanie Polaków orzeźwiającymi koktajlami alkoholowymi. Te lekko kwaskowate trunki o owocowych nutach dają orzeźwienie w upal

Opublikowano:
Autor:

Rośnie zainteresowanie Polaków orzeźwiającymi koktajlami alkoholowymi. Te lekko kwaskowate trunki o owocowych nutach dają orzeźwienie w upal - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości Latem konsumenci mają wobec alkoholu zupełnie inne oczekiwania niż zimą. Zamiast rozgrzewać i uspokajać, w upalne dni trunki powinny pobudzać, orzeźwiać i w wysublimowany sposób gasić pragnienie. Polacy chętnie poszukują ponadto nowych wariantów smakowych, np. modnego tego lata połączenia alkoholu z lemoniadą.

Z badań Ministerstwa Zdrowia wynika, że Polacy sięgając po alkohol, są coraz bardziej świadomymi konsumentami.  W alkoholu poszukują nie tyle mocy, ile smaku, chętnie próbują też nowych, oryginalnych receptur. Doceniamy smaki klasyczne, ale w nowoczesnej wersji. Z alkoholu Polacy nie rezygnują także latem, wówczas jednak poszukują napojów orzeźwiających oraz takich, które można łatwo i szybko przygotować.

– Takim rozwiązaniem jest Chłodnik, czyli nowy letni rytuał konsumpcji Żołądkowej Gorzkiej. Żołądkowa Gorzka to taki trunek, który wszyscy kojarzą z właściwościami rozgrzewającymi, ale letnia wersja pozwala udowodnić, że jest również idealny w wersji orzeźwiającej – mówi agencji Newseria Ewelina Łukasiak, specjalista ds. marketingu, Stock Polska.

Połączenie Żołądkowej z lemoniadą powstało z myślą o młodszym konsumencie, który poszukuje ciągle to nowych smaków, inspiracji i ciekawych kompozycji. Barmani tłumaczą, że Chłodnik na Żołądkowej Gorzkiej można przyrządzić samodzielnie w domu i zaserwować na przykład podczas garden party albo zabrać ze sobą na imprezę do znajomych.

– Chłodnik to połączenie lemoniady z Żołądkową Gorzką. Można go przygotować w różnych wariantach, bazując na czterech wersjach smakowych Żołądkowej Gorzkiej Tradycyjnej z Czarną Wiśnią, z Figą oraz z Miętą. Najważniejsze są proporcje, czyli 40 ml alkoholu, 40 ml soku z cytryny, 10 ml syropu cukrowego. Uzupełnieniem jest lód i odrobina wody gazowanej, do tego cząstka pomarańczy – mówi Marcin Groda, barman, Stock Polska.

Statystyki pokazują, że 72 proc. Polaków lubi napić się alkoholu na świeżym powietrzu. Orzeźwiające napoje, takie jak Chłodnik, stanowią natomiast dobrą propozycję na plenerowe imprezy i wakacyjne wieczory pod chmurką.

– Spożycie alkoholi zdecydowanie rośnie na Mazurach i w kurortach nadmorskich – to miejsca, które najchętniej wybieramy na urlop czy wypoczynek weekendowy – mówi Ewelina Łukasiak.

Stock Polska chce przekonać Polaków do sięgania po nowy sposób konsumpcji alkoholi. W ramach kampanii z Władysławowa w trasę wyruszył Chłodzik –Cocktail Truck Żołądkowej Gorzkiej, który odwiedzi większe miasta nam morzem i na Mazurach. Aktualną trasę można śledzić na profilu Żołądkowej Gorzkiej na Facebooku.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE