W każdej miejscowości istniało wiele mikrobrowarów, produkujących złoty trunek na potrzeby gastronomii. Swój produkt sprzedawały albo bezpośrednio we własnym lokalu, albo przewoziły w beczkach. Ponieważ większość karczm w przedwojennej Białej (oraz w większości innych miasteczek na Podlasiu) była w rękach żydowskich, więc i browary prowadzili głównie sami starozakonni. Nie ma żadnych śladów po tym, by butelkowali swoje piwo i wystawiali do sklepów. Z pomroki dziejów udało się badaczom i miłośnikom piwnej tradycji wyłuskać następujące browary:
1. Browar Leiba Bersteina działający w latach 1898-1902 (?)
2. Browar Leiba Gronsburga 1898-1902
3. Browar Matela Jakubowicza 1888-1900
4. Browar Szmula Jakubowicza i Sura Lurbacha 1900-1904 (?)
5. Browar Szmula Jakubowicza (?) - 1908.
Największą rolę odegrał i najdłużej na rynku utrzymywał się browar należący do rodziny Auerbachów. Jego początki sięgają być może nawet połowy XVIII wieku, kiedy Anna Radziwiłłowa przekazała Żydowi Jakubowiczowi dom przy ulicy Brzeskiej wraz z m.in. browarem. W końcówce XIX wieku cały kompleks przez małżeństwo przeszedł do Auerbachów. Zabudowania obejmowały znaczny obszar, sięgający aż po posesję Narutowicza 38. Około1920 roku - również wskutek wżenienia się w rodzinę - do spółki wchodzi Moszko Weizenfeld. Mimo aktywnej działalności - znamy etykiety kilku rodzajów produkowanego piwa - w 1927 browar przestaje działać. Pod adresem Brzeska 15 zaczyna wtedy działać sklep z lampami i szkłem.