Zacny ten przybytek powstał najprawdopodobniej ok. roku 1874 we wsi Ciężkowizna (Cieszkowizna), dzisiejszej części Łukowa. Od początku znajdował się w rękach żydowskich. Pierwszym właścicielem był Szlomo Gerszon lecz na początku XX wieku w księgach właścicielskich pojawia się nazwisko Joska Ruzala oraz rodzin Najów i Justmanów. Sam budynek był drewniany, w sąsiadującym z nim domu mieszkała rodzina Ruzalów. Przedsiębiorstwo posiadało oddzielne ujęcie wody - dom pod adresem Cieszkowizna 15 był pierwszym w całym Łukowie, który posiadał bieżącą wodę. Bardzo prawdopodobne jest, że ostatecznie został on rozebrany dopiero w 2009 roku, pełniąc po II wojnie światowej rolę mieszkania kwaterunkowego.
Z zachowanych relacji wynika, że trudnym momentem był rok 1920 kiedy najpierw wkraczający do miasta bolszewicy, a kilka dni po nich - maszerujący w drugą stronę - Polacy nałożyli na przedsiębiorstwo kontrybucje i dokonali rabunków. W 1940 roku browar najprawdopodobniej spłonął, nie posiadamy jednak na ten moment szczegółowych informacji na temat okoliczności tego wydarzenia.
Jedynie domyślać się również możemy co do rodzaju produkcji. Zachowana etykieta po łukowskim pilznerze świadczy, że browar musiał posiadać piwnice pozwalające na prowadzenie fermentacji w niskich temperaturach. Być może produkowane były również inne gatunki, jednak możemy się tego tylko domyślać. Nie zachowały się też informacje co do skali produkcji.
A dziś tylko pasztety i parówki...