Specjaliści do spraw żywienia podkreślają, że stosowanie drastycznych diet odchudzających może przynieść negatywne skutki.
– Głodówki i diety niskokaloryczne zubożają organizm w podstawowe mikro-, makroelementy, witaminy i sole mineralne. Organizm się odwadnia, pozbawiamy się płynów ustrojowych. Panie traktują to jako ubytek masy tłuszczowej, a to jest poważny błąd. To zwalnia metabolizm, co w konsekwencji skutkuje efektem jojo. Kiedy jest efekt jojo, to panie znowu starają się walczyć z nadmierną masą ciała i tak błędne koło się kręci
– mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Katarzyna Uścińska, dietetyk Klinika Demeter.
Najlepszym sposobem na zdrową utratę zbędnych kilogramów jest ułożenie racjonalnego menu i stosowanie się do rad dietetyków. Ci zalecają spożywanie 3-4 pełnowartościowych posiłków dziennie – śniadania, obiadu i kolacji. Pomiędzy nimi dozwolone są dwie małe przekąski.
– Bardzo ważne jest to, co i o jakiej porze dnia spożywamy. Na początku dnia, kiedy jesteśmy najbardziej aktywni fizycznie, warto jeść węglowodany złożone, pieczywa, kasze, makarony i owoce. Natomiast po południu i wieczorem lepiej koncentrować swoje posiłki na spożywaniu chudego białka, warzyw, które mają niższą kaloryczność, są sycące, ale nie mają tylu węglowodanów. Podsumowując: w ciągu dnia zastrzyk energii węglowodanowy, a po południu, kiedy już nasza aktywność trochę się spada, posiłki trochę mniej energetyczne, ale równie sycące i odżywcze
– tłumaczy Katarzyna Uścińska.
Specjaliści do spraw żywienia podkreślają, że ważne jest, aby spożywać posiłki o regularnych porach. Porcje nie powinny być zbyt duże, tak by się nie przejadać.
– Regularne spożywanie posiłków jest bardzo istotne dla organizmu, dlatego że on czuje się wtedy bezpiecznie. Nie głodzimy się, nie ma gwałtownych spadków glukozy we krwi i organizm po prostu wie, że każdego dnia o tej samej porze dostanie jakąś dawkę energii i będzie mógł spokojnie funkcjonować. To przez cały czas utrzymuje metabolizm na odpowiednim poziomie, dzięki czemu organizm nie gromadzi zbędnych kalorii w postaci tkanki tłuszczowej, a my możemy spokojnie chudnąć
– wyjaśnia Katarzyna Uścińska.
Szacuje się, że przy odpowiednio niskiej wartości kalorycznej diety i dobrze skomponowanych posiłkach można stracić nawet do 2 kg tygodniowo, a w ciągu miesiąca 8 kg. Ważna jest też odpowiednia aktywność fizyczna – codziennie albo przynajmniej 2-3 razy w tygodniu po 30 minut.