reklama

Antyoksydanty – jak chronią nasz organizm i w jakich produktach ich szukać?

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Antyoksydanty – jak chronią nasz organizm i w jakich produktach ich szukać? - Zdjęcie główne
Autor: pexels.com

reklama
Udostępnij na:
Facebook
PROMOWANEsponsorowanyStres oksydacyjny i stany zapalne to zagrożenia dla zdrowia oraz przyczyna przedwczesnego starzenia się organizmu. Można z nimi walczyć, wprowadzając do diety antyoksydanty. Jak działają i w jakich produktach spożywczych jest ich najwięcej? Wyjaśniamy!
reklama

Co to są antyoksydanty?

W organizmie człowieka naturalnie występują wolne rodniki - to reaktywne formy tlenu, które mają niesparowany elektron. To sprawia, że są „niestabilne” i próbują odebrać elektron innym cząsteczkom w organizmie, niszcząc je. Przewlekły stres, zanieczyszczenia środowiska i zła dieta mogą powodować, że wolnych rodników jest zbyt dużo. Gdy ilość wolnych rodników przerasta zdolności obronne organizmu mamy do czynienia ze stresem oksydacyjnym. Wtedy niezbędna jest solidna dawka antyoksydantów, ponieważ te substancje neutralizują wolne rodniki. Dlaczego? Ponieważ długotrwały stres oksydacyjny przyspiesza procesy starzenia się organizmu i może być przyczyną wielu poważnych chorób. Na szczęście antyoksydanty zawarte są w wielu produktach spożywczych i można je łatwo włączyć do codziennej diety.3

reklama

Więcej na ten temat znajdziesz na: e recepta

Antyoksydanty w żywności - gdzie jest ich najwięcej?

Najwięcej antyoksydantów znajduje się w produktach roślinnych. Niektóre z nich to intensywne barwniki, ale w tej grupie ważne miejsce zajmują również witaminy np. C czy E

reklama

Produkty z wysoką zawartością przeciwutleniaczy:

  • jagody (borówki, jagody leśne, aronia, żurawina),
  • owoce granatu,
  • winogrona (szczególnie ciemne),
  • jabłka i śliwki,
  • zielona herbata i matcha,
  • kakao i gorzka czekolada (min. 70%),
  • orzechy włoskie i migdały,
  • warzywa liściaste (szpinak, jarmuż),
  • brokuły i brukselka,
  • pomidory,
  • czosnek i cebula,
  • kurkuma, imbir, cynamon,
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia,
  • rośliny strączkowe (np. czerwona fasola, czarna fasola).

Jak je jeść, by zachować najwięcej antyoksydantów? Najlepiej na surowo, obróbka cieplna może zmniejszać zawartość niektórych antyoksydantów, zwłaszcza witaminy C i polifenoli - najlepiej jeść część warzyw i owoców na surowo. Gotowanie na parze jest najłagodniejsze, pozwala lepiej zachować antyoksydanty niż gotowanie w wodzie. Smażenie i długie pieczenie wyraźnie obniża poziom wielu związków. Są jednak wyjątki np. likopen z pomidorów (silny antyoksydant) wchłania się lepiej po obróbce cieplnej, szczególnie z dodatkiem tłuszczu.

reklama

Dieta antyoksydacyjna - klucz do długowieczności?

To pytanie wraca coraz częściej, zwłaszcza gdy nauka odkrywa kolejne powiązania między jedzeniem a procesami starzenia. Choć nie istnieje jedna „magiczna” dieta, coraz więcej badań wskazuje, że bogactwo antyoksydantów w codziennym menu może odegrać ważną rolę w tym, jak starzeje się nasz organizm.

Antyoksydanty działają jak wewnętrzni strażnicy - neutralizują wolne rodniki, czyli cząsteczki, które w nadmiarze potrafią uszkadzać DNA, białka i błony komórkowe. To z kolei jest jednym z mechanizmów, które przyspieszają starzenie i zwiększają ryzyko chorób przewlekłych.

reklama

ARTYKUŁ SPONSOROWANY

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama
logo