Ostrzeżenie dotyczące chipsów
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Stwierdzenie obecności substancji alergennej – glutenu w jednej partii produktu pn. Chipsy kukurydziane solone
Zagrożenie:
W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono niezgodność w zakresie zawartości glutenu w produkcie oznakowanym jako produkt bezglutenowy.
Spożycie produktu przez osoby z alergią bądź nietolerancją na gluten może wywołać u nich wystąpienie reakcji alergicznej.
Szczegóły dotyczące produktu:
Nazwa produktu: Chipsy kukurydziane solone, produkt bezglutenowyNumer partii:147.7Data minimalnej trwałości: 14.08.2023Producent: Sonko Sp. z o.o. Ryżowa 1 Bielany Wrocławskie, 55-040 Kobierzyce
Działania podjęte przez przedsiębiorcę i organy urzędowej kontroli:
Producent przeprowadził pełną identyfikację i identyfikowalność kwestionowanej partii produktu, sprawdził stany magazynowe dostępnych surowców, wyrobu gotowego. Firma podjęła także działania w celu ustalenia przyczyny zanieczyszczenia produktu glutenem we współpracy z dostawcami surowców. Dodatkowym badaniom pod kątem obecności glutenu poddane zostały kontrpróbki produktu i surowców. Producent uruchomił procedury wycofania produktu z rynku poprzez kontakt z poszczególnymi odbiorcami.
Ostrzeżenie dotyczące pasztetu z królika
W wyniku kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono niezgodność w zakresie zawartości glutenu w produkcie oznakowanym jako produkt bezglutenowy.
Szczegóły dotyczące produktu:
Nazwa produktu: Pasztet z królika 160 g, na etykiecie widnieje informacja „produkt bezglutenowy”
Numer partii/ data minimalnej trwałości: 17.11.2022
Producent: P.H.P. Tradycyjne Jadło Beata Lis, Górki 12, 63-000 Środa Wielkopolska, Masarnia Pomarzanowice, 62-010 Pobiedziska
Działania podjęte przez przedsiębiorcę i organy urzędowej kontroli:
Producent poinformował swoich odbiorców i rozpoczął procedury wycofania produktu z rynku.
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Poznaniu prowadzi postępowanie wyjaśniające.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują działania podejmowane przez dystrybutorów.
Osoby z alergią oraz osoby z nietolerancją glutenu nie powinny spożywać produktów wskazanych w powyższch komunikatach
Komentarze (0)