reklama
reklama

Szybki orzechowiec

Opublikowano:
Autor:

Szybki orzechowiec - Zdjęcie główne

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Kulinaria - przepisy CzytelnikówOrzechowiec to popularne ciasto w polskiej kuchni, które jest znane ze swojego bogatego smaku orzechów. Zazwyczaj przygotowuje się je na bazie orzechów włoskich lub laskowych, a także z dodatkiem czekolady, miodu i przypraw. Można je podawać zarówno na specjalne okazje, jak i na co dzień. Oto prosty przepis na orzechowiec:
reklama

Szybki orzechowiec

 

Składniki: 

150 g miodu
3 jajka
200 g cukru
200 g margaryny
400 g mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka octu

Masa: 

250 g orzechów włoskich
200 g cukru
1 margaryna do pieczenia
1 szklanka wrzącego mleka

Sposób przyrządzenia: 

Jajka i cukier ucieramy w malakserze. Miód i margarynę rozpuszczamy i studzimy. Mieszamy wszystko razem dodając po trochę mąki.
Sodę rozpuszczamy w occie i dodajemy do ciasta. Dzielimy ciasto na 3 części. Wałkujemy tworząc trzy placki - najlepiej na pergaminie, gdyż ciasto jest klejące. Pieczemy placki na złoty kolor przez ok. 10-12 min. w temp 170 stopni.

Masa: 
Zmielone orzechy zalewamy gotującym mlekiem. Dodajemy margarynę
i cukier - dobrze mieszamy. Po ostudzeniu smarujemy wszystkie placki. Układamy warstwami, lekko dociskami. Ciasto podajemy następnego dnia. Karolina Turska 

reklama

Więcej przepisów znajdziesz  ( TUTAJ)

 

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)
Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama
logo