Kawa piernikowa – klasyk zimowych smaków
Nic tak nie kojarzy się z zimą, jak aromat korzennych przypraw. Należysz do grona ich fanów? To świetnie się składa, bo znamy przepis na przepyszną kawę piernikową, w której połączysz ulubione przyprawy z espresso.
Lista składników:
- 1 espresso (lub 100 ml mocnej kawy),
- pół łyżeczki przyprawy do piernika,
- 1 łyżeczka miodu,
- spienione mleko.
Zacznij przygotowanie piernikowej kawy od dodania do filiżanki miodu i przyprawy do piernika. Następnie wlej gorące espresso i uzupełnij spienionym mlekiem. Na zakończenie posyp gotową kawę odrobiną cynamonu i gotowe!
Kawa z pomarańczą i cynamonem
Masz ochotę na mały eksperyment? Połączenie cytrusów z kawą może na początku brzmieć nietypowo, ale w rzeczywistości tworzy harmonijną kompozycję smaków. Wystarczy jeden łyk, aby Twoje podniebienie oszalało!
Lista składników:
- 1 espresso,
- starta skórka z pomarańczy,
- szczypta cynamonu,
- 1 łyżeczka brązowego cukru.
Wyjmij z szafki swój ulubiony kubek i umieść na dnie skórkę pomarańczy. Jeżeli nie chcesz lub nie możesz jej starkować – możesz wykorzystać ją w całości. Dodaj do niej cukier, a potem zalej gorącą kawą. Mieszaj dokładnie do momentu, aż słodki składnik się rozpuści. Podobnie jak w poprzednim przepisie, tak i tu możesz posypać kawę cynamonem. Smacznego!
Kawa z mlekiem kokosowym i imbirem
Egzotyczna i rozgrzewająca kawa z dodatkiem imbiru to idealny wybór na zimowe wieczory. Aby gotowy napój był smaczny, warto sięgnąć po dobrej jakości kawę ziarnistą, którą zmielisz bezpośrednio przed zaparzeniem. Duży wybór aromatycznych mieszanek z różnych części świata znajdziesz w ofercie sklepu Coffeedesk.
Lista składników:
- 1 espresso,
- 100 ml mleka kokosowego,
- plaster świeżego imbiru,
- 1 łyżeczka miodu.
Zacznij od podgrzania mleka kokosowego z plasterkiem imbiru. Po kilku minutach wyjmij go, a napój roślinny przelej do filiżanki z zaparzonego wcześniej espresso. Dodaj miód i sprawdź, czy kawa jest wystarczająco słodka. Mamy nadzieję, że nietuzinkowe połączenie okaże się strzałem w dziesiątkę.
Kawa z wanilią i kardamonem
Zamiast egzotycznych eksperymentów wybierasz subtelne i dobrze znane smaki? To świetnie się składa, bo mamy przepis na rozgrzewającą kawę z nutą wanilii i kardamonu.
Lista składników:
- 1 espresso,
- pół łyżeczki kardamonu,
- kilka kropli ekstraktu waniliowego,
- opcjonalnie bita śmietana.
Na początek wymieszaj kardamon z ekstraktem waniliowym. Zalej je gorącą kawą, dokładnie mieszając i – jeśli tylko masz na to ochotę – dodaj na górze bitą śmietanę.
Zimowa kawa to nie tylko sposób na rozgrzanie się, ale także doskonała okazja do mniejszych lub większych eksperymentów. Wypróbuj nasze przepisy, aby odnaleźć swój ulubiony smak zimy!
ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Komentarze (0)