reklama
reklama

Pomysły na zimową kawę – pyszne i rozgrzewające przepisy

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Pomysły na zimową kawę – pyszne i rozgrzewające przepisy - Zdjęcie główne

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

PROMOWANEZima to idealny czas, aby sięgać po napoje, które nie tylko dodają energii, ale także rozgrzewają w trakcie najmroźniejszych dni. Kawa – jako codzienny towarzysz wielu osób – może nabrać w takiej odsłonie zupełnie nowego charakteru. Wystarczą odpowiednio dobrane dodatki, w tym aromatyczne przyprawy czy syropy, oraz kreatywne podejście, a mała czarna nabierze zupełnie nowego smaku. Jakie przepisy warto przetestować tej zimy? Poznaj nasze pomysły na najpyszniejszą kawę w tym sezonie!
reklama

Kawa piernikowa – klasyk zimowych smaków

Nic tak nie kojarzy się z zimą, jak aromat korzennych przypraw. Należysz do grona ich fanów? To świetnie się składa, bo znamy przepis na przepyszną kawę piernikową, w której połączysz ulubione przyprawy z espresso.

Lista składników:

  • 1 espresso (lub 100 ml mocnej kawy),
  • pół łyżeczki przyprawy do piernika,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • spienione mleko.

Zacznij przygotowanie piernikowej kawy od dodania do filiżanki miodu i przyprawy do piernika. Następnie wlej gorące espresso i uzupełnij spienionym mlekiem. Na zakończenie posyp gotową kawę odrobiną cynamonu i gotowe!

reklama

Kawa z pomarańczą i cynamonem

Masz ochotę na mały eksperyment? Połączenie cytrusów z kawą może na początku brzmieć nietypowo, ale w rzeczywistości tworzy harmonijną kompozycję smaków. Wystarczy jeden łyk, aby Twoje podniebienie oszalało!

Lista składników:

  • 1 espresso,
  • starta skórka z pomarańczy,
  • szczypta cynamonu,
  • 1 łyżeczka brązowego cukru.

Wyjmij z szafki swój ulubiony kubek i umieść na dnie skórkę pomarańczy. Jeżeli nie chcesz lub nie możesz jej starkować – możesz wykorzystać ją w całości. Dodaj do niej cukier, a potem zalej gorącą kawą. Mieszaj dokładnie do momentu, aż słodki składnik się rozpuści. Podobnie jak w poprzednim przepisie, tak i tu możesz posypać kawę cynamonem. Smacznego!

reklama

Kawa z mlekiem kokosowym i imbirem

Egzotyczna i rozgrzewająca kawa z dodatkiem imbiru to idealny wybór na zimowe wieczory. Aby gotowy napój był smaczny, warto sięgnąć po dobrej jakości kawę ziarnistą, którą zmielisz bezpośrednio przed zaparzeniem. Duży wybór aromatycznych mieszanek z różnych części świata znajdziesz w ofercie sklepu Coffeedesk.

Lista składników:

  • 1 espresso,
  • 100 ml mleka kokosowego,
  • plaster świeżego imbiru,
  • 1 łyżeczka miodu.

Zacznij od podgrzania mleka kokosowego z plasterkiem imbiru. Po kilku minutach wyjmij go, a napój roślinny przelej do filiżanki z zaparzonego wcześniej espresso. Dodaj miód i sprawdź, czy kawa jest wystarczająco słodka. Mamy nadzieję, że nietuzinkowe połączenie okaże się strzałem w dziesiątkę.

reklama

Kawa z wanilią i kardamonem

Zamiast egzotycznych eksperymentów wybierasz subtelne i dobrze znane smaki? To świetnie się składa, bo mamy przepis na rozgrzewającą kawę z nutą wanilii i kardamonu.

Lista składników:

  • 1 espresso,
  • pół łyżeczki kardamonu,
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego,
  • opcjonalnie bita śmietana.

Na początek wymieszaj kardamon z ekstraktem waniliowym. Zalej je gorącą kawą, dokładnie mieszając i – jeśli tylko masz na to ochotę – dodaj na górze bitą śmietanę.
Zimowa kawa to nie tylko sposób na rozgrzanie się, ale także doskonała okazja do mniejszych lub większych eksperymentów. Wypróbuj nasze przepisy, aby odnaleźć swój ulubiony smak zimy!

reklama

 

ARTYKUŁ SPONSOROWANY

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Serwis internetowy Tygodnika Lokalnego Wspólnota. Sprawdź co dzieje się w Twojej okolicy. Opinie, komentarze, fotorelacje, ogłoszenia! Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ

reklama
Komentarze (0)
Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama