Według Narodowego Funduszu Zdrowia owoce:
- są doskonałym źródłem witamin, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego
- zawierają dużo antyoksydantów takich jak witamina A, witamina C i witamina E
- zawarte w nich flawonoidy usuwają wolne rodniki, które powstają w organizmie w wyniku palenia papierosów, stresu, stanów zapalnych oraz wpływu zanieczyszczonego środowiska
- stanowią źródło zbawiennych kwasów, które potrafią zregenerować i odmłodzić skórę.
NFZ na stronie internetowej szczególnie wyróżnia jabłka, maliny, truskawki i czarne porzeczki. Ale czy faktycznie to najlepsze owoce, które łatwo można włączyć do codziennej diety?
Naukowcy wybrali. Oto najzdrowszy owoc na świecie
Amerykańscy naukowcy z William Paterson University wzięli pod lupę dziesiątki znanych owoców i przeanalizowali ich składniki odżywcze i kaloryczność. W ich zestawieniu najlepsza okazała się niepozorna cytryna. Oczywiście od lat wiadomo, że zawarta w niej witamina C i bioflawonoidy wspomagają układ odpornościowy, ale to nie był decydujący czynnik.
Cytryna wspomaga także procesy trawienne i pomaga w oczyszczaniu organizmu. W jej składzie znajduje się sporo flawonoidów, a także błonnika. Oznacza to, że regularne spożywanie tego owocu ma pozytywny wpływ na organizm człowieka. Nie trzeba spożywać cytryny w dużych ilościach, a wystarczy robić to systematycznie.
Na cytrynę trzeba uważać. Najdrowsza, ale z umiarem
Naukowcy przestrzegają także przed spożywaniem zbyt dużej ilości cytryny. Może ona podrażnić żołądek i uszkodzić szkliwo zębów. Wystarczy więc dodać ją do herbaty, czy co jakiś czas wypić sok z cytryny.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.