reklama
reklama

Naukowcy wybrali najzdrowszy owoc na świecie. Na pewno go jadłeś!

Opublikowano:
Autor: | Zdjęcie: pixabay

Naukowcy wybrali najzdrowszy owoc na świecie. Na pewno go jadłeś! - Zdjęcie główne

Kosz świeżych owoców | foto pixabay

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WiadomościOwoce oczywiście kojarzą się wszystkim ze zdrowym stylem życia, przekąską, czy po prostu stałym elementem zbilansowanej diety. A zastanawialiście się kiedyś, który z nich jest najzdrowszy? Naukowcy wybrali jeden, który szczególnie się wyróżnia. Oto najzdrowszy owoc na świecie.
reklama

Według Narodowego Funduszu Zdrowia owoce:

  • są doskonałym źródłem witamin, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego
  • zawierają dużo antyoksydantów takich jak witamina A, witamina C i witamina E
  • zawarte w nich flawonoidy usuwają wolne rodniki, które powstają w organizmie w wyniku palenia papierosów, stresu, stanów zapalnych oraz wpływu zanieczyszczonego środowiska
  • stanowią źródło zbawiennych kwasów, które potrafią zregenerować i odmłodzić skórę.

NFZ na stronie internetowej szczególnie wyróżnia jabłka, maliny, truskawki i czarne porzeczki. Ale czy faktycznie to najlepsze owoce, które łatwo można włączyć do codziennej diety?

reklama

Naukowcy wybrali. Oto najzdrowszy owoc na świecie

 

Amerykańscy naukowcy z William Paterson University wzięli pod lupę dziesiątki znanych owoców i przeanalizowali ich składniki odżywcze i kaloryczność. W ich zestawieniu najlepsza okazała się niepozorna cytryna. Oczywiście od lat wiadomo, że zawarta w niej witamina C i bioflawonoidy  wspomagają układ odpornościowy, ale to nie był decydujący czynnik.

Cytryna wspomaga także procesy trawienne i pomaga w oczyszczaniu organizmu. W jej składzie znajduje się sporo flawonoidów, a także błonnika. Oznacza to, że regularne spożywanie tego owocu ma pozytywny wpływ na organizm człowieka. Nie trzeba spożywać cytryny w dużych ilościach, a wystarczy robić to systematycznie. 

Na cytrynę trzeba uważać. Najdrowsza, ale z umiarem

 

reklama

Naukowcy przestrzegają także przed spożywaniem zbyt dużej ilości cytryny. Może ona podrażnić żołądek i uszkodzić szkliwo zębów. Wystarczy więc dodać ją do herbaty, czy co jakiś czas wypić sok z cytryny. 

 

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama
logo