reklama

Litewskie kartacze - arcydzieło wschodniej kuchni

Opublikowano:
Autor: redakcja

Litewskie kartacze - arcydzieło wschodniej kuchni - Zdjęcie główne

reklama
Udostępnij na:
Facebook
Kulinaria- wyższa szkoła gotowania na gazieWybaczcie Łaskawi Państwo. Nie będzie nic o tym, że kartacze są szczególnie zdrowe, a już na pewno, że szczególnie dietetyczne. Po prostu nie. Są ciężkie, tłuste, potężnie kaloryczne. Powinno się jeść jednego, dwa to porcja dla poważnego chłopa, trzeciego dajemy choremu na wątrobę wrogowi... Ale jakie to jest dobre!!!
reklama

Najlepsze dostaniemy w ich rodzinnych stronach, czyli w północno-wschodniej Polsce, na Suwalszczyźnie i Litwie. Nie jesteśmy pewni, skąd nazwa. Niektórzy twierdzą, że z podobieństwa do pocisku artyleryjskiego. Ale nie sposób przejść obok językowego skojarzenia z rosyjską "kartoszką" - ziemniakiem - a przecież danie jest z obszaru kuchni wschodniej. Na Litwie nazywa się je cepelinami - tu podobieństwo do sterowca nie ulega wątpliwości. Natomiast wyraźnie różnią się od pyz: kartacze są wyraźnie większe i wrzecionowate, a nie okrągłe. 

2 kg potartych surowych ziemniaków
1 kg (można mniej) ziemniaków w mundurkach
700 gramów surowej łopatki wieprzowej
1 średnia cebula
sól, pieprz czarny, majeranek, czosnek
omasta: 200 gramów surowego wędzonego boczku, 1 średnia cebula

reklama


Największą popularnością cieszą się nadziewane surowym mięsem, ale - zwłaszcza na Litwie - możemy spotkać je w wersji z farszem z grzybów leśnych albo nawet i twarogu. 
Zaczynamy od przygotowania nadzienia. Mielimy mięso wieprzowe, można z dodatkiem wołowego. Może być dość tłuste, łopatka będzie znakomita. Przesmażamy drobno pokrojoną cebulę. Mieszamy razem, mocno przyprawiamy czosnkiem, majerankiem, grubo mielonym pieprzem i solą. Ma być wyraźny w smaku.

Teraz ciasto. Tutaj ważnym momentem jest dobór odpowiednich ziemniaków. Mają być kategorii C, czyli sypkie i mączyste. Najpopularniejsza jest tu odmiana jurata i bryza. Dwa kilogramy ziemniaków obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Ciasto odciskamy z całej siły przez ścierkę (to dla chłopa robota, to musi być dobrze zrobione... Do scuha!). Płynu nie wylewamy: na dnie zgromadzi się skrobia, którą po oddzieleniu też dodamy do ciasta. Następny kilogram ziemniaków gotujemy w mundurkach, obieramy i szybko przeciskamy przez praskę. Zauważyłem, że na Litwie gotowanych dodaje się mniej. Z jednych i drugich zagniatamy ciasto. Dodajemy nieco soli. Jeśli jest za luźne, możemy dodać dodatkową łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Ma być zwarte i elastyczne. W trakcie przygotowania kolejnych porcji trzymamy je pod wilgotną ściereczką. 

reklama

Teraz formujemy kluchy. Na dłoni układamy spory kawałek ciasta, rozpłaszczamy na placek grubości ok. 1 cm. Na to na środek porcja farszu taka, żeby pozwoliła się zamknąć w środku. Zlepiamy boki, musimy to zrobić uważnie, cała dobroć mięsa musi być zamknięta w środku. Idealny kartacz - cepelin: osobiście mierzyłem! - ma około 14 cm długości i kształt wrzeciona. Taki jak chłopska garść...

Gotujemy w osolonej wodzie około 15 minut od wypłynięcia. Woda ma ledwie "mrugać". Zawsze robię porcję kontrolną: wkładam jednego, sprawdzam po kwadransie co tam w środku słychać i mam już rozeznanie: czy ciasto się dobrze trzyma i czy nie trzeba przypadkiem dłużej. Bowiem ziemniak ziemniakowi nierówny. 
Niezbędnym dodatkiem jest omasta ze skwarek z boczku i cebuli, kilka razy zdarzyło mi się dostać talerz z kleksem z kwaśnej śmietany (a litewska absolutnie najlepsza na świecie!) i posypane koperkiem.

reklama

Jeżeli nam zostanie, to nie ma zmartwienia: można kilka dni przechować w lodówce i, pokrojone w plastry, podsmażyć na smalcu. Trochę wątroba potem boli, ale warto...Zbigniew Smółko

Więcej przepisów znajdziesz ( TUTAJ)

Zobacz również: Przepisy Czytelników

 

 

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama
logo