Teraz
+0°
Główna
Najnowsze
Logowanie
18:00
21:00
Zupa rybna! Łeb, płetwy i ości najwyższej jakości!!!
Świąteczna wędlina bez wędzenia
Litewskie kartacze
Karmazyn - skoro można go spotkać nawet w sklepie... Nie wiem, czy tak w ogóle można, ale gdybym mieszkał nad jakimś porządnym morzem, to mięso zwierząt lądowych jadłbym tylko w piątki jako pokutę - przez pozostałe dni objadałbym się nieprzytomnie rybami i innymi skarbami wód. Polscy kucharze niegdyś słynęli (...)
Kurczak w jogurcie Wydaje mi się, że pomysł zamarynowania mięsa w jogurcie należy przypisać Azjatom, ale sprawdza się pod każdą długością i szerokością geograficzną. Jak to działa? Oprócz całego mnóstwa pożytecznych bakterii jogurt zawiera też enzymy, które zmiękczają mięso. A że jest też (...)
Niedoceniany bohater drugiego planu - seler naciowy... Do wszystkich potraw wnosi mnóstwo oryginalnych smaków i aromatów. Soczysty, lekko korzenny, subtelnie pikantny, jeżeli młody, to z majaczącą gdzieś w tle nutką anyżowości, bardzo orzeźwiający. Sprawdza się w sałatkach i jako jeden ze składników rosołowej włoszczyzny. Jesienią raz na (...)
Poczciwa kartoflanka w wersji nowoczesnej Z każdą biedą i deficytem sobie we wschodniej Polsce poradzimy, ale jak długo mamy kartofle - jesteśmy po prostu bezpieczni. A jak znajdzie się do tego jeszcze trochę cebuli, szklanka mleka albo nawet - kto bogatemu zabroni, to wcale nie (...)
Robimy polędwiczki z musztardą Wiele osób uważa musztardę za błahy zupełnie dodatek do jakiegoś prostego jadła typu golonka czy smażona kiełbasa. W rzeczywistości jest to fascynujący sos, który umiejętnie wykorzystany może stać się składnikiem wykwintnych dań. Nie będę Łaskawym Państwu zawracał głowy opowieściami, co (...)
Policzki wołowe Z pewnym zdumieniem stwierdziłem w trakcie zakupów, że policzki wołowe okazały się najdroższym punktem na otrzymanym rachunku. Zwykle podroby, części należące do tak zwanej "piątej ćwiartki", bywały jednymi z tych tańszych – a tutaj zgrabnie wycięte kawałki głowizny wołowej kosztowały (...)
Naprawa ekspresu do kawy w 2025 roku – czy to się opłaca i jak uniknąć problemów z serwisem? Codzienna kawa z ekspresu to dla wielu osób nie tylko poranny rytuał, ale wręcz niezbędny element dnia. Nic więc dziwnego, że awaria urządzenia potrafi skutecznie zepsuć nastrój. W 2025 roku coraz więcej użytkowników zastanawia się jednak, czy warto naprawiać zepsuty (...)
Pyzy z soczewicą i wyobraźnią Znowu za dużo kartofli ugotowałeś? Znowu padło słynne "mięso zjedz, kartofle zostaw"? Żaden problem. Jutro się pyzy zrobi. Jak chcecie to z mięsem, ale jedną ze specjalności kuchni na Lubelszczyźnie są te z soczewicą. Nie dość, że jest pyszna to (...)
Kania jest dobra na wszystko Trochę wrześniowa susza kazała poczekać na tegoroczny wysyp grzybów, ale już możemy się nimi cieszyć. Wprawdzie po leśne skarby ruszyły takie tłumy, że się niemal ludziska głowami zderzają, ale ja kręcę się przeważnie na samej granicy lasu, bo tam rosną (...)
Szybka chińszczyzna dla początkujących Nie tylko sushi, sajgonki i kaczka z pomarańczami. Kuchnia azjatycka to szalona jazda z kolorami, smakami, aromatami, teksturami, składnikami, technikami gotowania. Z pokorą przyjmując, że nigdy nie pojmę jej sekretów na poziomie przekraczającym operatora zmywaka w porządnym wietnamskim streetfoodzie, przyznam, (...)
Fasolka jest dobra na wszystko Z racji na nietypową pogodę niewiele mi się w tym roku w ogródku udało, ale fasolka sprawiła się na medal. Jem od tygodnia i będę jadł jeszcze ze dwa. Nie znudzi się, bo można z niej zrobić całe mnóstwo rzeczy. (...)
Suszymy pomidory. Pasują nawet do dorsza To jest ten czas, kiedy ogródek za domem zwraca rachunek za to wiosenne sadzenie, pielenie, podwiązywanie, konewki wody... Pomidorowy urodzaj każe szukać rozwiązań: albo trzeba jeść cztery razy dziennie (przez tydzień - czemu nie...), albo jakoś zabezpieczyć na czas, kiedy (...)
Galareta z nóżek - wcale nie taka błaha sprawa Ach, ile to razy, zwłaszcza w męskim gronie, zdarzało mi się słyszeć proste barowe zamówienie: seta i galareta! Albo, w wersji dla bardziej zaawansowanych (ot, taki średnio mądry eufemizm...): lorneta i meduza! Czyli dwie setki wódki w wysokich kieliszkach i (...)
Chleb nasz powszedni z własnego pieca Drożdże! Drożdże są najlepszym przyjacielem człowieka! - uśmiechał się szelmowsko mój doświadczony w różnych życiowych potrzebach kolega Mietek, zanim zniknął w swojej, tyleż staroświeckiej co pełnej niespodzianek, letniej kuchni. Skąd wiele dobra na świat przychodziło, a jednym z największych były (...)
Kurczak jak u włoskiej mammy... A co to za filozofia, pierś kurczaka z kartoflami... Włoskie i polskie podejście do tematu różnią się tutaj jak Adriatyk od Bałtyku. Zapraszam na mocno ziołowe i mocno cytrynowe piersi, podane oczywiście z włoskim sosem. I z ziemniaczkami, o tej (...)
Charczo - jak już Gruzini zupę zrobią, to nie ma pytań... Niesamowicie pożywna, rozgrzewająca, gęsta zupa z wołowiny, orzechów, ryżu, z mnóstwem aromatycznych ziół. Nieważne, czy właśnie cały dzień łaziłeś po bezdrożach gdzieś pod Szcharą i Uszbą, czy zaczynasz wieczorne posiedzenie przy winie i czaczy, czy wreszcie chciałbyś po prostu gdzieś (...)
Trochę trzeba było czekać, ale są: kurki!!! Lubię włóczyć się po lesie, ale grzybiarskim ekspertem nie jestem. Moim zdaniem kurki występują głównie na ryneczku albo u dobrych ludzi sprzedających je przy drodze... W sezonie wchodzę z nimi w na tyle dobrą komitywę, że nawet do siebie dzwonimy (...)
Lubelskie: Wypadek na krajowej "17-stce". Jedna osoba ranna
Kolekcjonerzy spotkają się w Łukowie na inauguracji 2026 rok...
Pożar w Nałęczowie. Ewauowano 49 osób
Wybierasz się na zakupy przed Sylwestrem? Sprawdź, czy 28 gr...